Even snel een vraag?
Beleefd brutaal: zo moet het
B2B salestraining
100% maatwerk en persoonlijke begeleiding.
Bekijk de salestraining
B2B salestrainingstips

In de serie “Ask me anything” beantwoord ik vragen die ik regelmatig in mijn trainingen krijg van ondernemers zoals jij.

Ondernemers in het DOEL-traject kunnen uren steggelen over de vraag: moet ik, als ik een prospect bel, vragen: "bel ik gelegen?"

Voor- en tegenstanders voeren verhitte debatten die neerkomen op: ik wil graag beleefd zijn maar ook doortastend. Hoe combineer ik die twee?

De beleefde school heeft een goed punt. Je stoort iemand in zijn of haar dagelijkse bezigheden, dus  is het 'netjes' om de vraag te stellen.

De brutale school heeft ook een punt. Als je de vraag stelt, zegt iemand die jou en je geweldige aanbod (met uitstekende oplossingen voor de persoon die je belt) niet kent: 'Nee, het komt niet uit.' En weg is je kans op een afspraak en, op termijn, de kans op een deal.

Daarom is mijn antwoord op de vraag tweeledig:

  1. Bel je iemand die je niet kent: een prospect? Deze persoon heeft geen warme relatie met jou en geen belang om beleefd (terug) te doen. Stel de vraag dus niet, maar wees wel zo beleefd om aan te geven WAAROM je belt (wat heeft de ander potentieel aan je?) en HOE LANG je gesprek gaat duren (maximaal 2 a 4 minuten). Stel vervolgens meteen je eerste inhoudelijke vraag en het prospect zal vermoedelijk met je in gesprek gaan.
  2. Bel je een bestaande klant? Iemand die jou (goed) kent en weet dat je zijn of haar tijd niet nodeloos verprutst? Dan kun je het wél vragen. Maar ook dan geef ik je als tip het WAAROM van je belletje toe te lichten en de verwachtingen qua tijd managen. Iedereen weet graag waar hij/zij aan toe is.

Succes!

Meer halen uit je klantcontact en meer omzet genereren? 
Boek een gesprek met Jochum voor tal van praktische tips.