Even snel een vraag?

Meer omzet met 10 tips

Bekijk de salestraining
Plan een strategiegesprek

WIL JE MEER OMZET? LEES DAN VERDER.

Tien tips voor meer omzet. Hoeveel e-books beloven je dat wel niet? Dit e-book gaat je verrassen. Niet doordat de tips uniek zijn, maar doordat ze zo praktisch zijn. Meteen toepasbaar. Daarnaast bied ik je de kans om via online training en offline coaching je omzet structureel te verbeteren. Ik ben Jochum Jarigsma, omzetexpert voor professionals en ondernemers zoals jij.
INLEIDING.
Wat leuk dat je dit e-book gedownload hebt en dat je interesse hebt in meer omzet. Ik kan dagen praten over sales, marketing en hoe je meer omzet haalt, maar om je niet te vervelen focus ik in dit e-book op een paar praktische manieren om meer omzet te krijgen. Ook als je niets van sales of marketing weet, en zelfs als je een hekel hebt aan alles wat met sales en commercie te maken heeft. Ik ga je namelijk laten zien hoe je commercieel kunt zijn zonder iets bij anderen ‘door de strot te duwen’. Sterker nog: ik laat je zien hoe je je klantcontact zo vormgeeft dat anderen blij zijn met je aanbod en advies én ze gaan je er rijkelijk voor belonen.

Aan het eind van dit boek verklap ik mijn grootste geheim, dus lees het e-book zeker uit. Het kost je slechts 30 à 45 minuten. Ga even op een plek zitten waar niemand je kan storen, zodat je de tips echt tot je kunt nemen. Laatste leestip: zorg dat je één actie neemt dankzij dit e-book. Je krijgt meer tips dan die ene, maar probeer niet alles tegelijk te doen. Kies één punt uit dat je daadwerkelijk in praktijk brengt. Hoe je dat doet? Door vandaag iets te doen. Een e-mail naar een potentiële klant of juist een klant uit het verleden. Een telefoontje dat je hebt uitgesteld of iets anders. Eén actie waarbij je vandaag al meteen iets doet. Afgesproken? Laten we van start gaan!

Jochum Jarigsma
Mijn verhaal
Als kind groeide ik in relatieve armoede op. Mijn vader vertrok toen ik negen was en mijn moeder bleef berooid achter. Gelukkig konden we blijven wonen in ons huis, maar er was verder nooit ergens geld voor. Als kind nam ik me voor om een stuk rijker te worden dan mijn moeder, dus na de universiteit koos ik voor banen die goed betaalden, met als uiteindelijk doel ondernemer te worden. Na een paar jaar in loondienst, waaronder als salestrainer, werd ik op 32-jarige leeftijd dan eindelijk ondernemer. Het eerste jaar paste ik alle salestips toe die ik anderen ook gaf. Ik werkte hard en verdiende in mijn eerste jaar slechts 60% van wat ik in loondienst verdiende. De teleurstelling toen ik bij de accountant zat, zal me altijd bijblijven. Toch gaf ik niet op: het tweede, volledige jaar verdiende ik drie keer zoveel als in loondienst. Drie keer zoveel! Die tips die ik geef, werken echt.
Al snel ging ik mensen aannemen en mijn bedrijf groeide. De omzet ging in het derde jaar drie keer over de kop en ik had een team met zeven mensen. Ik ontdekte wat het belangrijkste verschil was tussen succesvolle en niet succesvolle mensen: de wens om succesvol te zijn. Mijn medewerkers varieerden in die wens en ook al hadden ze de beste adviezen en begeleiding onder handbereik, sommigen waren niet geïnteresseerd en waren dan ook een stuk minder succesvol. Ondertussen ontdekte ik dat ik geen omzetbegeleiding meer kon doen, omdat ik ongemerkt in de rol van manager was gerold. De dag dat ik moest beslissen over de banden van een leaseauto van een medewerker, was een turning point: ik wilde weer met mijn voeten in de klei.
Sindsdien ben ik gaan investeren in kleine bedrijven. Bedrijven waarbij ik zelf sales kan doen of de eigenaar openstaat voor mijn omzetadviezen. Op dit moment heb ik (nog) aandelen in zeven bedrijven waarvan het grootste aandeel in softwarebedrijf Twona. Omdat ik voor Twona internationale sales doe, komen voorbeelden daar af en toe vandaan.
Sommige mensen noemen mij een ADHD’er. Ik snapte dat nooit, totdat ik wat beter om me heen keek. Ik geef salestrainingen bij grotere bedrijven, ik heb vier stichtingen opgezet waarmee ik activiteiten organiseer (o.a. waterputten in Tanzania, integratiebarbecue voor 1500 personen), ik zorg voor 50% voor mijn drie kinderen en ik loop marathons. En dan ben ik vast nog wat dingen vergeten. Doordat ik het financieel goed voor elkaar heb, heb ik de vrijheid om mijn (zakelijk) leven in te richten zoals ik dat wil. Dus een marathon in Athene? Tuurlijk. Met de kerst met mijn gezin naar Thailand? Waarom niet? Een nieuw project starten? Zeker.
Fouten die ondernemers en professionals maken
Al een paar jaar help ik hoger opgeleide professionals (meestal urenschrijvers) en MKB-ondernemers (tot honderd medewerkers) om meer omzet te halen. Leuk om te doen.
Wat zijn nu de meest voorkomende fouten die ik in de praktijk tegenkom?

1. Geen duidelijke doelen
2. Als er al doelen zijn dan zijn het outputdoelen
3. De verkeerde markt kiezen
4. Niet voldoende tijd besteden aan acquisitie
5. Geen marketing doen en aversie hebben tegen koud contact
6. Te veel over het eigen product praten
7. Niet uitleggen wat de toegevoegde waarde is van het aanbod
8. In discussie komen met de klant
9. Niet om de deal vragen
10. Niet de verwachting van de klant 100% kennen

10 tips voor meer omzet.

Stel duidelijke doelen
De meeste ondernemers hebben geen duidelijke doelen. Ze formuleren nog net een omzetdoel (zie de volgende tip), maar daar blijft het bij. Een paar jaar terug werkte ik voor een grote logistieke dienstverlener. Ze hebben salesmensen in 54 landen en het omzetdoel voor elke accountmanager in die organisatie was het eigen jaarsalaris keer vier omzetten. Een perfect helder en duidelijk doel. Een goed doel is SMART en geeft ook aan hoe je er komt. Zie de tip hieronder.
Creëer ritme met je doel
Een outputdoel is een doel waarbij je de eindtermen definieert, maar niet hoe je er komt. Iedereen die ooit tien kilo wilde afvallen, weet dat puur een doel formuleren niet voldoende is. Je hebt een plan nodig, waarin staat hoe je tot dat einddoel komt. Dus vijf dagen een half bord groente en één keer in de week geen koolhydraten is een stuk effectiever. Focus je op de weg, niet op de bestemming. Een goed salesdoel is bijvoorbeeld het aantal mensen dat je mailt, belt of op een seminar aanspreekt. Als er iets van een dagelijks of wekelijks ritme inzit, is het goed.
Kies de juiste markt
Een goede markt is een markt met een behoefte en een budget om die behoefte in te vullen. Ondernemers (met of zonder personeel) willen graag meer omzet, maar hebben meestal niet het budget of durven het niet te creëren. Ooit richtte ik me met mijn customer-experiencetrainingen op woningcorporaties, omdat die zoveel budget hebben. Helaas kwam ik er na vele maanden acquisitie achter dat ‘perfect’ met je huurders omgaan geen prioriteit is voor corporaties. Redeneer van achter naar voren. Welke oplossing bied jij?

Stel, je bent tekstschrijver. Welke branche heeft veel matige teksten en verliest daardoor omzet en/of klanten? In eerste instantie denk ik aan overheden. Ze verliezen geen klanten, maar ze willen wel de goodwill houden van hun burgers. Dus er is behoefte aan goede teksten. Een tekstschrijver die ik ken, richt zich op bedrijven waar de directeur een techneut is, en waar potentiele klanten afhaken op de warrige woordenbrij. Dat leidt ze af uit de teksten op de website. Slim hoor!

Besteed tijd aan sales en acquisitie
Mijn advies: zet 80% van je tijd in om de uren te leveren die je moet leveren of om je bedrijf uit te laten komen op dezelfde omzet als het jaar ervoor. De overige 20% besteed je aan het werven van nieuwe klanten en het blij maken of houden van bestaande klanten. Juist bestaande klanten vallen onder het kopje sales: ze zorgen voor continuïteit én zijn vaak een bron van leads. Begin altijd met een onderzoek onder je bestaande klanten: hoe tevreden zijn ze? Pas als het antwoord gemiddeld een 8+ of hoger is, kun je op zoek naar nieuwe klanten.

Er zijn talloze manieren om nieuwe klanten te vinden. Koud bellen is niet de beste manier! Ik herhaal: niet koud bellen! Wat wel kan, is via LinkedIn mensen benaderen, waarmee je via anderen gelinkt bent. Je kunt ze een bericht sturen of telefonisch benaderen. Dat laatste heeft vanwege de vaart en response-rate mijn voorkeur.
Als je nog geen stabiele business hebt en je omzet te laag is – of je hebt een stevige groeidoelstelling – verschuif die 80/20 dan naar 70/30 of misschien wel 50/50. In mijn eerste jaar als ondernemer deed ik 20/80. Vandaar mijn lage omzet in jaar één en een hoge omzet in jaar twee.

Doe (iets) aan marketing
Als salestrainer was ik nooit een enorme fan van marketing, maar.... je zou wel gek zijn om het niet te doen. Je kunt af en toe eens een blog op je site plaatsen. Zet wat links ernaartoe op social media en je bent top of mind bij je netwerk. Af en toe kun je eens een feestje geven of waardevolle tips gratis delen.

Mijn favoriet: doe aan relatiemarketing. Probeer iedereen die je spreekt, ergens mee verder te helpen. Vraag bij het ontmoeten van vreemden: hoe kan ik je verder helpen? Wat zou ik voor je kunnen doen? En waar ben je naar op zoek? Door de jaren heen heb ik duizenden mensen met elkaar in contact gebracht, vacatures vervuld en problemen voor mensen opgelost. Zelf hield ik daar geen euro aan over, maar ik weet zeker dat ik er veel beter van ben geworden. Ik krijg namelijk wekelijks aanbiedingen of leads waar ik wel financieel voordeel uithaal. Geven loont! (vrij naar Steven Covey en Boeddha).

Praat met de klant over haar behoefte
Tja... in een e-book met mijn verhaal en mijn tips ontkom ik er niet aan om veel over mezelf te praten. Toch hoop ik dat je aan dit e-book vooral het idee overhoudt dat ik jou verder wil helpen. Op dit moment ben ik enorm enthousiast over mijn aanbod aan de markt (een zeer complete en goed gestructureerde salestraining én tips op maat – een geweldige combinatie). Maar ik rem mezelf af om er te veel over te praten. Waarom? Omdat je aanbod helemaal niet zo interessant is voor je klant. Wat wel interessant voor je klant is? Hoe zij met jouw aanbod zelf veel voordeel kunnen halen. Dus praat vooral over wat de ander nodig heeft. Echt nodig. Als je dat weet, echt weet, en je hebt een aanbod, dan kun je beiden alleen nog maar winnen.
Leg uit wat de toegevoegde waarde is van je aanbod
Ik schrijf het hierboven al. Weet wat er speelt. Wat de pijnpunten van je potentiële klant zijn. Als je die weet, en je hebt ook nog een goede oplossing – liefst eentje die je kunt kwantificeren en met garantie aanbiedt – dan heb je een hele blije, loyale en royale klant.
Veer mee met de klant
“Wil je bij me kopen?” Stel deze vraag, of iets wat erop lijkt, aan de klant. Zelfs als de klant nee zegt, heb je meer gewonnen dan degene die het niet vraagt. Als de klant nee zegt, kun je vragen wat je niet goed hebt gedaan en, als je heel bijdehand bent, wat je moet doen om de ander alsnog te overtuigen. Het kan ook zijn dat de ander dan pas met de meest kritische vragen komt. Vragen waar je misschien heel makkelijk antwoord op kan geven. Door niet te vragen was die kritische kant nooit aan de oppervlakte gekomen.
Vraag om de deal
Als je eigenwijs bent, wordt dit een lastige tip. Klanten weten vaak redelijk wat hun behoefte is en als ze je vertrouwen, dan delen ze die ook met je. Als je ze onderbreekt of niet echt geïnteresseerd bent – of je praat vooral over je eigen oplossing – dan zal de klant zich ongemakkelijk voelen en met lastige vragen of bezwaren komen. Zeker als jij veel praat over je product of dienst – waar de ander per definitie minder vanaf weet – dan zal de klant kritisch zijn. Het is geen echte kritiek maar vooral een vraag om meer informatie. Informatie over hoe jouw product bijdraagt aan deze persoon of dit bedrijf bijvoorbeeld. Als je meeveert en diplomatiek blijft, beloont je klant je met koopsignalen of zelfs met de opdracht. 
Ken de verwachting van de klant
Gek genoeg wordt er door mijn concurrenten weinig getraind op de verwachtingen van de klant. Behoeften peilen, aanbod doen en closen zijn standaardonderdelen van een salestraining, maar weten op welke wijze jouw klant jouw aanbod wil afnemen, wordt vaak niet gevraagd. Dus we weten wél hoe het aanbod op de vraag past (product-marketfit), maar niet hoe snel de klant het wil afnemen bijvoorbeeld. Vraag dus door: wat verwacht je van mij als leverancier? Wat als het gaat om snelheid? Wat versta je onder perfecte kwaliteit? Hanteer termen als leverbetrouwbaarheid en andere woorden die gaan over hoe iets geleverd wordt.

WAAROM WERKEN MIJN SALES- EN MARKETINGTIPS?

Ik houd het praktisch. Alles wat ik om mee heen zie, neem ik waar als ‘werkt wel’ of ‘werkt niet’. Ik vraag me al meer dan twintig jaar af waarom sommige dingen wel en andere dingen niet werken. En als ik dan snap hoe het zit, kan ik vaak ook een goed alternatief bedenken voor de dingen die niet werken. Dat alternatief geef ik dan als tip mee aan ondernemers of salespersonen die minder succesvol zijn.

Waarom is dit plaatje zo beroemd? Omdat twee partijen voordeel dienen te hebben. Twee partijen!

WAAROM ZOU JE BETER WILLEN WORDEN IN SALES?

Als er iets is dat waarde toevoegt aan jezelf, dan is het wel goed worden in verkopen. Veel mensen hebben een hekel aan verkopers en daarom leren ze het vak zelf ook niet. Dat vind ik raar. Want als je anderen kunt overtuigen, dan heb je daar altijd wat aan. In de politiek, je sportclub en zelfs in je gezin.
Het mooiste aan goed zijn in sales is dat je met elke propositie, elk aanbod aan de markt, de boer op kan. Je kunt altijd voor jezelf zorgen. In mijn trainingen richt ik me op ondernemers én op professionals in loondienst. Waarom die tweede groep? Omdat je als medewerker altijd overgeslagen wordt in een reorganisatie als je omzet naar binnen brengt. Je kunt bij PWC en advocatenkantoren pas partner worden als je omzet naar binnen brengt. Je koopt dus eigenlijk baanzekerheid door goed te worden in sales.
Daarnaast vind ik sales een van de meest onbaatzuchtige banen die er zijn. Wat?! Lees je dat nou goed? Bijna iedereen denkt bij sales aan The Wolf of Wallstreet, dealpushers en andere horkerige idioten die vooral op eigen gewin uit zijn. Het gekke is: als salesmensen goed zijn, dan komen ze op je over als vriendelijke, aimabele, oprecht geïnteresseerde mensen die ook vriendelijk assertief kunnen zijn. Je merkt eigenlijk niet dat ze ‘sales’ doen. Als je het wel merkt, dan is het geen goed salespersoon.

WIL JE MEER WETEN?

Tja, misschien ben je dit e-book gaan lezen met een gezonde dosis scepsis. “Sales... door mij? Echt niet! Bah, daar heb ik geen zin in.”
Wat is nu mijn grootste geheim? Voor mij persoonlijk is het dat niet, maar ik hoop dat ik heb je laten zien dat de leukste en meest aimabele mensen juist goed zijn in sales en dat het bijna volledig gefocust zijn op het voordeel voor de ander een fijne levenshouding en filosofie is. Salesmensen zijn vaak enorm lieve en fijne mensen.

De meeste salestrainers en omzetgoeroes zijn vooral gericht op tips en tricks. Bouw een lijst op, maak een weggever, plan strategiegesprekken, doe een webinar... Allemaal zeer nuttige adviezen die je zeker moet opvolgen, maar werk zeker ook aan jezelf en jouw relatie met mensen die bij je kunnen kopen. Mijn missie is om heel ondernemend Nederland te laten zien dat sales goed samengaat met werken aan een betere wereld.

Wat nu? Tja, en dan ben je aan het einde van de whitepaper.
Je hebt tips en adviezen gehad. Je hebt één van de adviezen opgevolgd en je staat te popelen om meer succes te ervaren.
Je kunt me natuurlijk bevrienden op LinkedIn, waardoor je regelmatig updates ziet over het optimaliseren van klantcontact, maar wellicht wil je meer.

Omdat ik mij realiseer dat commercieel succes niet alleen komt puur door het lezen van een whitepaper, stuur ik je vanaf vandaag automatisch en kosteloos toegang tot mijn vijfdaagse salestraining. Hier hoef je niets voor te doen. In deze training leer je op welke wijze je commercieel succes bereikt EN hoe je je potentiele klant makkelijk vindt, en overtuigt. Het enige wat jij hoeft te doen is gedurende vijf dagen tien minuten te besteden aan de training en deze in de praktijk toe te passen.

Veel leerplezier en commercieel succes,
Jochum Jarigsma

Nienke
van Boekredactie, tekstschrijver en redacteur
“Ik kan Jochums traject erg aanraden. Het is zeer nuttig om over je bedrijf na te denken en je ondernemersvaardigheden te trainen. Jochums training heeft bij mij gezorgd voor meer dan een verdubbeling van mijn omzet. Waar Jochum je vooral in traint, is hoe je je klant veel waarde kunt bieden. De sfeer tijdens zijn begeleiding is prettig door Jochums energie, positiviteit en opbouwende feedback. Daarnaast kun je hem altijd bellen en mailen. Ik heb ook veel aan de andere ondernemende professionals gehad die zijn training volgden. Je breidt je netwerk uit met relevante contacten.”
Wil je meer informatie? Op verkoopresultaat vind je succesverhalen van andere professionals.
Wil je meer tips om een maximaal verkoopresultaat te boeken? Doe mee aan het online traject dat Jochum organiseert. Schrijf je in
Wil je meteen al tips of meer weten? Maak meteen een afspraak via calendly.com