Even snel een vraag?
Waarom politiek net als sales is, maar toch ook niet
B2B salestraining
100% maatwerk en persoonlijke begeleiding.
Bekijk de salestraining
B2B salestrainingstips

Tegenwoordig lijkt iedereen boos te zijn

Witte mannen zijn boos, donkere vrouwen, voorstanders van Zwarte Piet, tegenstanders van Zwarte Piet, vegetariërs, carnivoren. Iedereen is boos!

Dit zou je eigenlijk niet verwachten. We hebben het namelijk geweldig voor elkaar. We zijn rijker dan ooit, we leven langer dan ooit. Zijn gezonder dan ooit. Alles zit mee. De economie doet het geweldig en bijna iedereen die dat wil, is aan het werk.

Onze wensen worden niet vervuld

En dat is gek: we hebben het beter dan ooit, en toch lijken onze wensen niet vervuld, onze behoeften niet waargemaakt. We leven namelijk in een democratie waarin we denken, hopen, dat ánderen onze behoeften gaan vervullen. Die “anderen” zijn meestal vreemden die we kennen van de tv. Politici, om precies te zijn.

Politici beschikken over enorme budgetten en doen mooie beloften over wat ze ermee gaan doen

Helaas is de realiteit van het politieke bedrijf dat veel geld al vastligt, geoormerkt is. Alle partijen trekken vervolgens aan het geld dat nog over is. De SP wil bijvoorbeeld hogere uitkeringen en de VVD wil meer geld voor het leger. Niemand krijgt 100% van zijn wensen en dat maakt dat iedereen ontevreden is. Zelfs als iemand uiteindelijk meer krijgt dan voorheen. En boze mensen zijn niet trouw. Daarom zie je dat partijen die in de regering zitten daarna altijd afgestraft worden door de kiezer. Die is namelijk niet loyaal en heeft niet altijd begrip voor moeilijke keuzes.

Als je probeert om grote groepen mensen blij te maken dan red je dat eigenlijk nooit…

De politiek kan namelijk niet één op één wensen in vervulling laten gaan. Daardoor raken mensen teleurgesteld in de politiek en het openbaar bestuur. Daarnaast vinden ze dat de overheid hun kant moet kiezen en als dat niet gebeurt, dan zijn mensen zwaar teleurgesteld. Bij de Zwarte Pietendiscussie bijvoorbeeld, vindt ‘men’ eigenlijk ook dat de overheid hun kant zou moeten kiezen. Aangezien de kampen lijnrecht tegenover elkaar staan, kan dat niet. Het zou politieke zelfmoord zijn om dat te doen.

In de sales werkt dit precies hetzelfde

Wil je teveel mensen teveel dingen beloven, dan lukt dat niet. Het grote voordeel van sales is echter, dat we wél één op één communicatie hebben. En dat we daardoor wél naar wensen van klanten kunnen luisteren en onze dienstverlening daarop aan kunnen passen.

Met een klant waarvan ik wist dat hij graag snel antwoord wil, sprak ik bijvoorbeeld af altijd binnen 24 uur terug te bellen. In de praktijk kwam het erop neer dat ik meestal binnen 4 uur al terugbelde. Daar werd hij heel blij van.

En toen ons huis werd verbouwd, en wij ergens over van mening veranderden, heeft de aannemer dit zonder morren voor ons aangepast, én zonder extra kosten. Dat maakte ons ook heel blij.

Beloof minder, en doe net iets meer

De reden waarom we niet blij worden van de overheid, maar wel van ondernemers en/of aannemers, is het salesprincipe: underpromise, overdeliver. Oftewel: beloof minder maar verras je klant met méér service dan diegene verwacht. Dit kun jij zelf ook doen. Bel net iets sneller, mail net wat uitgebreider, laat een klein item zitten op de factuur, bel eens uit interesse maanden na de betaalde klus, help iemand in het netwerk van je klant etc.

Wil je dus meer blije dan boze mensen om je heen, ga niet de politiek in, maar benader een klant en beloof net iets minder en doe net iets meer. Moet jij opletten hoe blij ze van je worden…

Aangezien ik heel graag reacties krijg op mijn schrijfsels, zou ik het fijn vinden als je een reactie achterlaat. Wat doe jij aan underpromise en overdeliver?

Meer halen uit je klantcontact en meer omzet genereren? 
Boek een gesprek met Jochum voor tal van praktische tips.