Even snel een vraag?
Wat mediteren met sales te maken heeft
B2B salestraining
100% maatwerk en persoonlijke begeleiding.
Bekijk de salestraining
B2B salestrainingstips

Sinds een aantal jaren probeer ik ’s ochtends te mediteren. Tijdens mijn ochtendroutine doe ik nog wat andere dingen, maar voor het mediteren moet ik het hardste werken. Ik moet dan namelijk 20 minuten stil blijven zitten en me volledig concentreren op mijn adem. Dat is voor iemand die nogal springerig is zoals ik, een enorme uitdaging. Het lukt dan ook niet altijd. Toch blijf ik het doen. Want als je je 100% op iets kunt focussen, dan is dat een waanzinnige vaardigheid waar je altijd wat aan hebt.

Alle focus op je klant

Ook in de sales is het enorm belangrijk dat je je 100% kunt focussen. Potentiële deals mislukken als het je niet lukt om je helemaal te concentreren op het verhaal van de klant en afgeleid wordt. Daardoor kun je net een bepaalde nuance in het verhaal van de klant missen. Daarom is het voor iemand die commercieel succesvol wil zijn, zo belangrijk om goed te kunnen focussen. Voor mezelf lukt het om in klantgesprekken heel erg gefocust te zijn. Mede om die reden ben ik commercieel succesvol.

Luisteren is goud

Regelmatig begeleid ik ondernemers en salesprofessionals om commercieel succesvol te zijn. Wat me vaak opvalt is dat het lang niet iedereen lukt om goed te luisteren naar de klant. De meeste salesmensen hebben de neiging om anderen veelvuldig te onderbreken, lastig te vallen met hun mening of in discussie te gaan over iets wat de klant zegt. En dat allemaal omdat de salespersoon zo graag zijn eigen verhaal kwijt wil. Natuurlijk mag je best je eigen verhaal vertellen of je mening geven, maar realiseer je wel dat dat bijna altijd ten koste gaat van je commercieel succes. Want je klant heeft 100% focus en aandacht nodig.

Wat heeft de klant écht nodig?

Pas als je zeker weet dat je alles van de klant weet en snapt wat diens behoefte is, mag je iets van een aanbod doen. Iets dat uiteraard 100% aansluit op de primaire, secundaire en als het kan ook tertiaire behoefte van de klant.

En die focus die je nodig hebt om succesvol te zijn, die leer je door te mediteren.

Meer halen uit je klantcontact en meer omzet genereren? 
Boek een gesprek met Jochum voor tal van praktische tips.